Zajady w kącikach ust a brak witamin
Zajady w kącikach ust to nie tylko problem natury estetycznej. Zazwyczaj towarzyszą im swędzenie, pieczenie, a nawet bolesność, które mogą nasilać się podczas poruszanie ustami, a więc utrudniać wykonywanie takich czynności jak mówienie, jedzenie czy picie. Co więcej, same zajady podczas tych czynności często ulegają dodatkowemu podrażnieniu i nawet już częściowo zagojone pęknięcia, ponownie mogą się otwierać i powodować dyskomfort.
Czym są zajady i skąd się biorą?
Zajady - inna nazwa zapalenie kątów ust, kątowe zapalenie warg, to nadżerki, które przybierają postać czerwonych, często bolesnych pęknięć skóry i trudno gojących się ran w kącikach ust. Zajady bywają mylnie nazywane opryszczką wargową, ale łatwo je odróżnić. Opryszczka to działanie wirusa, który objawia się bąblami wypełnionymi płynem surowiczym.
Najczęstszą przyczyną pojawienia się zajadów są bakterie i grzyby, które świetnie się czują w wilgotnym i ciepłym środowisku. Zajady bywają mylnie nazywane opryszczką wargową, ale łatwo je odróżnić. Opryszczka to działanie wirusa, który objawia się bąblami wypełnionymi płynem surowiczym. Wspomniane wyżej bakterie i drożdżaki to nie jedyna przyczyna powstawania nadżerek w kącikach ust. Jedne, mogą być prozaiczne, takie jak przesuszenie ust, podrażnienie śluzówki wokół jamy ustnej wywołane np. spożywaniem kwaśnych potraw, inne, poważne, będące objawami poważnych schorzeń. Zajady mogą pojawić się w momencie spadku odporności i po antybiotykoterapii. Skłonności do ich powstawania obserwuje się u osób z otyłością oraz u kobiet stosujących tabletki antykoncepcyjne. Jednym z głównych powodów powstawania nadżerek w kącikach ust jest niedobór w organizmie witamin z grupy B, głównie ryboflawiny (B2).
Za co w organizmie odpowiada witamina B2 i czym objawia się jej niedobór?
Ryboflawina stymuluje wzrost i odporność organizmu. Jako składnik koenzymów bierze udział w oddychaniu komórkowym. Uczestniczy w syntezie hemoglobiny, wpływa na metabolizm węglowodanów, białek, tłuszczów. Wspomaga regenerację skóry. Niedobór witaminy B2 w organizmie daje objawy w postaci łojotokowego zapalenia skóry, zapalenia błon śluzowych, pęknięć i stanów zapalnych w kącikach ust (zajady), wypadania włosów, zapalenie spojówek, zahamowania wzrostu, zaburzeń funkcji mózgu. Brak witaminy B2 powoduje zajady, a skąd bierze niedobór ryboflawiny? Zazwyczaj za niedoborem stoi niewłaściwa dieta, uboga w produkty zawierające witaminy z grupy B. Często problem są zaburzenia wchłaniania. W codziennym, dobrze skomponowanym menu nie może zabraknąć pożywienia bogatego w witaminy B. Źródłem B2 jest nabiał, jaja, mięso, ryby, wątroba, produkty zbożowe pełnoziarniste, zielone warzywa, drożdże, grzyby. Niestety, o ile witamina B2 jest odporna na działanie wysokiej temperatury, o tyle jej trwałości szkodzi kontakt ze światłem.
Jak walczyć z zajadami?
Jeśli zastanawiamy się, jakie witaminy mogą pomóc nam w walce z zajadami, należy wprowadzić do diety produkty bogate w witaminy B - to od wewnątrz. Z domowych sposobów na złagodzenie i pomoc w pozbyciu się ranek przydają się okłady z papki z drożdży. Jeśli zajady utrzymują się nadal, należy zwrócić się o pomoc do specjalisty. Ustalenie przyczyn powstawania nadżerek w kącikach ust to podstawa. Jeśli pojawienie się zajadów wiąże się z niedoborem witaminy B2, specjalista może zalecić suplementację jako uzupełnienie diety oraz do stosowania zewnętrznego maści z witaminą B2.
Zajady, nie bagatelizujmy ich, bo problem może być bardziej złożony niż na to wygląda.
Zobacz także nasz artykuł na temat jakie witaminy na bolące stawy.