Drożdże odżywcze
( ilość produktów: 2 )Drożdże to jednokomórkowe organizmy zaliczane do królestwa grzybów. Znanych jest około 1500 gatunków drożdży. Liczne odmiany i szczepy hodowlane należące głównie do gatunku Saccharomyces cerevisiae wykorzystywane są w biotechnologii m.in. do produkcji drożdży odżywczych.
Czym są drożdże odżywcze?
Drożdże odżywcze to drożdże dezaktywowane, pozbawione zdolności fermentacyjnych. Szczep, który zostaje wykorzystany do ich produkcji jest dobierany pod względem pożądanych cech i poddany kilkudniowemu wzrostowi w odpowiedniej pożywce. Po osiągnięciu określonej objętości drożdże są dezaktywowane w wysokiej temperaturze, oddzielone, myte, suszone i pakowane. Drożdże odżywcze trafiają do sprzedaży w postaci żółtych płatków bądź proszku o charakterystycznym serowo-orzechowym smaku, który nazywany jest umami i zaliczany do pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka. Cenione za walory smakowe i alternatywę dla produktów odzwierzęcych wykorzystywane są przez wegan i wegetarian do przygotowywania posiłków - z powodzeniem zastępują żółty ser, stąd nazywane są także wegańskim parmezanem.
Drożdże odżywcze to nie tylko smak, ale dobre źródło składników odżywczych
W ich składzie znajdują się węglowodany i pełnowartościowe białka, których organizm nie potrafi syntetyzować i muszą być one dostarczane wraz z pożywieniem, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9), minerały (żelazo, cynk, chrom, kobalt, selen, magnez, fosfor, mangan) oraz wykazujące właściwości przeciwutleniające - selenometioniny. Drożdże odżywcze mogą więc być stosowane jako suplementy diety przy niedoborach witamin, minerałów i białek. Suplementacja wykazuje pozytywny wpływ na pracę układu nerwowego, wzmocnienie pamięci i koncentracji, może być wsparciem dla odporności, pomagać usprawniać przemianę materii i korzystnie wpływać na produkcję czerwonych krwinek oraz stan skóry, włosów i paznokci. Warto zaznaczyć, że dezaktywowane drożdże nie powodują dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a ponieważ pozbawione zostały właściwości fermentacyjnych, nie nadają się do wypieków.
Gdzie kupić i jak dawkować drożdże odżywcze?
Drożdże odżywcze (Nutritional yeast) kupisz w NaturaWit - sklepie internetowym z naturalnymi suplementami. Za bezpieczną dawkę uznaje się stosowanie 45 g drożdży odżywczych na dobę, jednak suplementację i sposób dawkowania powinien ustalać lekarz. Drożdży odżywczych nie powinny przyjmować osoby uczulone na białko drożdży i ze skłonnościami do alergii.