Sprzężony Kwas Linolowy (CLA)
( ilość produktów: 3 )Sprzężony kwas linolowy (Conjugated linoleic acid – CLA) to rodzina co najmniej 28 izomerów kwasu linolowego. Jego źródłem są mięso i przetwory mleczne pochodzące od przeżuwaczy. CLA w swoim łańcuchu aż 18 atomów węgla i dwa sprzężone wiązania podwójne rzadko występujące w naturze. Uważa się, że to one w głównej mierze warunkują prozdrowotne właściwości CLA. Zauważono, że obecność kwasu CLA w żywności zależy od sposobu hodowli zwierząt, a jego stężenie jest wyższe w okresie letnim. Stąd też zalecenie, by mięso i produkty mleczne kupować w małych gospodarstwach rolnych opartych na tradycyjnym chowie zwierząt.
Właściwości sprzężonego kwasu linolowego CLA - co o nich wiadomo?
Pierwsze badania dotyczące CLA przeprowadzono w latach 70-tych XX wieku na Uniwersytecie Wisconsin-Madison. Obiecujące wyniki (wyizolowana z wołowiny substancja hamowała rozwój raka nabłonka u myszy) przyczyniły się do zainteresowania właściwościami (CLA). Sprzężony kwas linolowy może być pomocny w zapobieganiu i wspomagać leczenie nowotworów. CLA wykazuje działanie antyzapalne i antyalergiczne, mobilizujące układ odpornościowy do pracy. Zwiększa wrażliwość insulinową. Zapobiega odkładaniu się złego cholesterolu i może zapobiegać miażdżycy. Wspomaga odchudzanie ? pobudza przemianę materii, hamuje apetyt, zwiększa wydatkowanie energii. CLA może zainteresować sportowców, ponieważ mimo redukcji tkanki tłuszczowej pozostawia masę mięśniową w dobrej kondycji.
CLA jak dawkować, przeciwskazania
Dzienne spożycie suplementu CLA powinno wynosić 3g. Nie należy przekraczać zalecanej dawki. Suplementacji nie rozpoczynamy na własną rękę a po konsultacji lekarskiej. Sprzężonego kwasu linolowego nie powinny przyjmować kobiety w ciąży i dzieci oraz osoby z problemami z krzepliwością krwi. Kapsułki CLA kupisz w sklepie Naturawit.
Zainteresować cię mogą również inne suplementy dla sportowców, takie jak ZMA.