Guma Guar
( ilość produktów: 2 )Guma guar to wysokocząsteczkowy, organiczny związek chemiczny naturalnego pochodzenia - polisacharyd z grupy galaktomannów pozyskiwany z bielma nasion Cyamopsis tetragonolobus (bobowate). Ma postać białego, bezwonnego proszku. Głównymi producentami gumy guar są Indie i Pakistan. Ze względu na swoje właściwości zagęszczające, stabilizujące i emulgujące wykorzystywana w przemyśle spożywczym (zagęstnik do sosów, dżemów, jogurtów…), kosmetycznym (pozwala uzyskać żelową konsystencję pasty do zębów, balsamów, szamponów), chemicznym i farmaceutycznym (wypełniacz leków, substancja opóźniająca uwalnianie aktywnych składników, stabilizator). Jako dodatek do żywności guma guar oznaczana jest symbolem E412. Mimo powszechnej opinii że “E” szkodzi, spożywana w rozsądnej dawce jest bezpieczna dla zdrowia.
Co to jest guma guar i jakie ma korzyści dla zdrowia?
Ponieważ guma guar nie ulega degradacji w przewodzie pokarmowym, zaliczana jest do substancji błonnikowych, które pomagają regulować tranzyt jelitowy, wspierają pracę jelit (prebiotyk pomagający w namnażaniu i wzroście pożytecznej mikroflory), zapobiegają zaparciom. Guma guar sprzyja w walce z nadprogramowymi kilogramami, nie tylko usprawniając pracę jelit, ale jako hydrokoloid wykazuje zdolność do tworzenia z wodą żelu w jelitach, który wydłuża uczucie sytości i zmniejsza łaknienie. Może również ograniczać absorpcję tłuszczu w jelitach. Guma guar może być stosowana jako zamiennik glutenu przy przygotowywaniu potraw w diecie bezglutenowej.
Jak stosować gumę guar?
Gumę guar zawsze należy stosować zgodnie z zaleceniami lekarza i przygotowywać zgodnie z instrukcją dołączoną do opakowania. Szczególne środki ostrożności powinni zachować alergicy, kobiety w ciąży i matki karmiące.
Gdzie można kupić gumę guar?
Guma guar jest dostępna w ofercie sklepu internetowego NaturaWit specjalizującego się w sprzedaży wysokiej jakości suplementów naturalnego pochodzenia. Sprawdź też dostępną w ofercie Gumę Ksantanową.