Najlepiej przyswajalny magnez – jaki wybrać?
Nazywany jest pierwiastkiem życia. Magnez (bo o nim mowa), bierze udział w około 300 procesach biochemicznych zachodzących w ludzkim organizmie. Jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśniowego, immunologicznego, wspiera pracę układu krwionośnego, bierze udział w budowie kości i zębów, usprawnia przemianę materii.
Najlepszym źródłem magnezu dla człowieka jest żywność, ponieważ magnez z pożywienia jest przez organizm najlepiej przyswajalny (na poziomie 30-50%). Niestety współczesny styl życia, w którym brakuje miejsca na zdrową dietę, a stres, używki i wysokoprzetworzone produkty stały się "chlebem powszednim", sprawił, że z niedoborem magnezu zmaga się coraz więcej osób. A ten potrafi być uciążliwy i dawać objawy w postaci pogorszenia nastroju, bezsenności, zawrotów głowy, drżenia mięśni, kłopotów z koncentracją.
Według rekomendacji Instytutu Żywności i Żywienia dla prawidłowego funkcjonowania organizmu mężczyźni potrzebują 400-420 mg magnezu dziennie, kobiety – 310-320 mg/d. Dieta bogata w produkty pełnoziarniste, ziarna (słonecznik, dynia, orzechy, migdały), warzywa strączkowe, kakao, wysokozmineralizowana woda z jonami magnezu powinna w pełni zaspokajać dobowe zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Jednak nie zawsze tak się dzieje (z różnych przyczyn). Jeśli zaobserwujemy niepokojące objawy ze strony organizmu, w pierwszej kolejności powinniśmy skontrolować stan zdrowia u specjalisty i to on (jeśli kłopoty wynikają z niedoboru magnezu), powinien zlecić suplementację. Tylko...
Jaki magnez wybrać?
Dobry! To najprostsza odpowiedź i zwykle o taki magnez prosimy sprzedawcę. Ale czy taki dostaniemy? Nie zawsze niestety możemy liczyć na rzetelność sprzedającego. Dlatego podpowiadamy, dobry - tzn. najlepiej przyswajalny i z odpowiednią zawartością jonów magnezu w pojedynczej tabletce. Odpowiednia dawka jonów w dobrze przyswajalnym preparacie to 50-100mg jonów na tabletkę.
Co to znaczy "dobrze przyswajalny magnez"?
W przyrodzie magnez występuje w złożonych związkach, głównie solach, a ludzki organizm przyswaja magnez w wolnej postaci, czyli w formie jonów. Od rozpuszczalności soli zatem zależy, ile jonów magnezu się uwolni i zostanie wchłoniętych.
Rozpuszczalność soli magnezu w wodzie o temperaturze 20-25° w g/dm3:
- chlorek magnezu – 560
- siarczan magnezu - 357
- cytrynian magnezu – 200
- mleczan magnezu – 33
- węglan magnezu -1,8
- tlenek magnezu – 0,001
Z tym, że ludzki organizm dużo lepiej radzi sobie z przyswajalnością magnezu pochodzącego z soli organicznych, do których należą cytrynian magnezu i mleczan magnezu. Z soli nieorganicznych za najlepiej przyswajalną formą uważany jest chlorek magnezu. Bardzo popularnym składnikiem suplementów z magnezem jest tlenek magnezu. Niestety są to preparaty, które mimo dużej zawartości jonów magnezu w tabletce wchłaniają się jedynie na poziomie 3-4%. Ostatnimi czasu mówi się, że suplementy zawierające chelat magnezu należą do tych najlepiej przyswajalnych, jednak ciągle brakuje dokładnych badań na ten temat.
Co jeszcze ma wpływ na przyswajalność magnezu?
Należy zaznaczyć, że jednoczesne przyjmowanie z magnezem preparatów z żelazem i wapniem znacznie ogranicza jego wchłanianie, podobnie jak fosforany, których spore ilości znajdują się w wysokoprzetworzanej żywności. Lepszej przyswajalności magnezu sprzyja dieta bogata w białko (stąd zalecenia, by przyjmować magnez w trakcie posiłków), witamina B6, witamina D i sód.
Wybierając suplementy z magnezem należy szukać takich, które charakteryzują się najlepszą przyswajalnością i zawierają 50-100mg jonów magnezu na tabletkę. Ważne, by nie kupować suplementów niewiadomego pochodzenia, z niesprawdzonych źródeł. Tylko magnez od producentów przestrzegających norm jakościowych przy produkcji będzie najbardziej wartościowym, a legalny dystrybutor gwarancją, że otrzymany produkt jest tym, jakiego potrzebujemy.
Dbajmy o to, by dostarczać do organizmu odpowiednią dawkę magnezu w tej najlepszej z najlepszych przyswajalnej formie – czyli, wraz z pożywieniem, a po suplementy sięgajmy tylko wtedy, kiedy istnieją ku temu powody.