Jaki cynk jest najbardziej przyswajalny?
Cynk należy do mikroelementów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Obecny w strukturach ok. 200 różnych enzymów, bierze udział w wielu procesach takich jak przemiana węglowodanów i regulacja syntezy białek. Wpływa na prawidłowe wydzielanie insuliny, stężenie witaminy A, regulację ciśnienia krwi i pracę serca. Jest niezbędny w procesie mineralizacji kości, gojeniu ran. Stymuluje układ odpornościowy do pracy. Ma wpływ na kondycję włosów i paznokci. Zwiększa produkcję plemników.
Jak wygląda przyswajanie cynku przez organizm?
Chociaż cynk jest obecny w wielu produktach żywnościowych, to jego przyswajalność z pożywieniem waha się między 20-40% i zależna jest m.in. od aktualnego zapotrzebowania organizmu na ten mikroelement oraz trybu życia. Jego wchłanianie zaburza stres, używki, zanieczyszczenie środowiska, również choroby układu pokarmowego. Ponadto negatywny wpływ na biodostępność cynku wywiera żelazo, wapń i szczawiany.
W przypadku niedoboru cynku w organizmie warto wzbogacić dietę o produkty takie jak ostrygi, wątróbka, jaja, pestki dyni, pestki słonecznika, kakao, olej lniany lub jeśli istnieje taka konieczność, po konsultacji lekarskiej i oznaczeniu stężenia cynku w surowicy, zastosować suplementy cynku.
Jaki cynk wybrać?
No właśnie... Wydawałoby się, że cynk to cynk po prostu. A tu pojawia się w nazwie jakiś chelat, orotan, pikolinian, glukonian, siarczan, octan czy cytrynian. O co w tym chodzi? Chodzi o postaci i połączenie cynku z innymi związkami w celu lepszej jego przyswajalności.
- Za najlepszą formę uważa się cynk w postaci 100% chelatu aminokwasowego. Chelatowania czyli nadanie cząsteczkom ładunku elektrycznego wpływa na wzrost stężenia minerału w cząsteczce, a tym samym zwiększa się zawartość cynku w cynku, co przekłada się na jego lepszą absorbcję.
- Wysoką biodostępnością charakteryzuje się orotancynku - otrzymuje się go w wyniku schelatowania cynku z kwasu orotowym. Jest to forma najbardziej neutralna ze wszystkich rodzajów tego minerału i najłatwiej przenikająca przez błony komórkowe. Niestety trudno dostępna na rynku.
- Kolejnym chelatem jest pikolinian cynku, forma wskazana dla osób, które zmagają się z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego. Kwas pikollinowy wzmacnia wchłanianie cynku, ale nie podrażnia żołądka.
- Wśród suplementów z cynkiem możemy spotkać siarczan cynku, czyli minerał w formie soli nieorganicznej. Wykazuje się mniejszą biodostępnością niż chelaty, w dodatku jego przyswajalność w dużej mierze zależy od zapotrzebowania organizmu. Może podrażniać żołądek.
- Popularna postacią cynku w suplementach jest glukonian cynku. To łatwo pozyskiwany związek powstający podczas fermentacji glukozy, ale niestety jego przyswajalność jest znikoma.
- Stosunkowo tanimi i dosyć popularnymi formami cynku są organiczne sole cynku takie jak octan, cytrynian czy wodoroasparginian. Są to sole o większym stopniu wchłaniania niż glukonian, ale dużo słabsze niż chelaty.
Zatem, jeżeli potrzebujesz suplementacji, wybieraj cynk w jego najlepiej przyswajalnej formie – chelatowany lub orację cynkową. Jednak nie rób tego na własną rękę, a dopiero po konsultacji lekarskiej. Cynku z pożywienia nie przedawkujesz, suplement już tak. Biegunka, nudności, zawroty głowy to pierwsze symptomy przedawkowania, ale nadmiar może wywołać poważniejsze skutki: przyczynić się do zaburzeń pracy nerek, wątroby, osłabiać odporność, a także zaburzać przyswajalność innych pierwiastków takich jak miedź, wapń, żelazo.
Kupuj suplementy tylko u sprawdzonych sprzedawców i uznanych producentów. Na rynku nie brakuje nierzetelnych firm.