Darmowa dostawa po opłaceniu od 299,00 zł

Jak szybko uzupełnić niedobór witaminy B12?

Jak szybko uzupełnić niedobór witaminy B12?

Dzisiaj, kiedy na wiele problemów zdrowotnych znajdziemy rozwiązanie, aż trudno uwierzyć, że jeszcze dwa wieki temu ludzie cierpieli i umierali z powodu niedokrwistości, której przyczyn medycy nie byli w stanie ustalić. Dopiero dziesiątki lat badań i w zasadzie aż trzy Nagrody Nobla pozwoliły na ustalenie "winowajcy". Odkrycie, wyizolowanie i opisanie znaczenia dla ludzkiego organizmu witaminy B12 okazało się przełomem w zwalczaniu wielu chorób, w tym wspomnianej niedokrwistości.

Czym jest witamina B12?

Witamina B12 to kilka chemicznych związków organicznych o podobnej funkcji i budowie, których cechą charakterystyczna jest atom kobaltu w centrum. Są to: hydroksykobalamina, cyjanokobalamina, metylokobalamina, deoksyadenozylokobalamina Witamina B12 uznawana jest za “witaminę brudu” ponieważ za jej produkcję odpowiadają głównie bakterie żyjące w układzie pokarmowym zwierząt. W organizmie człowieka powstaje w symbiozie z florą bakteryjną jelita grubego. Zapotrzebowanie dzienne na witaminę B12 wynosi około 2,4 mikrograma na dobę. To wprawdzie niewiele, ale dostarczanie jej odpowiedniej ilości wraz z pożywieniem jest bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Dlaczego witamina B12 jest taka ważna?

Witamina B12 bierze udział w wytwarzaniu kwasów nukleinowych i krwinek czerwonych. Odpowiada za szereg reakcji metabolicznych białek, tłuszczów, węglowodanów. Jest składnikiem budulcowym osłonek mielinowych włókien nerwowych. Bierze udział w syntezie takich neuroprzekaźników jak dopamina i serotonina. Odpowiada za uzyskanie aktywnej formy kwasu foliowego, który jest niezwykle istotny dla kobiet planujących ciążę i ciężarnych.

Naturalne źródła witaminy B12

Źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego. W diecie, która uwzględnia spożywanie takich produktów, niedobory zdarzają się bardzo rzadko i związane są z czynnikami zaburzającymi wchłanianie owej witaminy. Najlepszym źródłem witaminy B12 jest wątróbka (wołowa zawiera aż 65 mikrogramów B12 w 100 gramach produktu, drobiowa – 21). Dobrym jej źródłem jest mięso i podroby (wołowe, wieprzowe, drobiowe), nabiał, jaja, ryby. Niewielkie ilości B12 znajdziemy w pieczarkach i boczniakach. Często zapotrzebowanie organizmu na witaminę B12 jest wyższe niż ilość jaką jesteśmy w stanie wraz z pożywieniem dostarczyć (problem dotyczy przede wszystkim wegan i wegetarian) i wówczas należy wzbogacić dietę o produkty wzbogacane witaminą B12 lub po konsultacji lekarskiej i badaniach określających poziom witaminy we krwi, rozpocząć suplementację. Przy niskim poziomie B12 specjalista może zalecić podanie witaminy w formie domięśniowych zastrzyków.

Wołowina - naturalne źródło witaminy B12

Skąd się bierze niedobór witaminy B12?

Za niedoborem witaminy B12 może stać dieta uboga w produkty odzwierzęce, zaburzenia wchłaniania witaminy z pożywienia, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, niedokrwistość złośliwa, zespół nieprawidłowego wchłaniania pooperacyjnego.

Jakie objawy daje niedobór tej witaminy?

Niedobór witaminy B12 daje szerokie spektrum objawów. Ze strony układu krwionośnego – anemia, czyli niedokrwistość megaloblastyczna. Ze strony układu pokarmowego – brak apetytu, nudności, spadek wagi, zaczerwienienie i obrzmienie języka. Układ nerwowy – zawroty głowy, niedowłady i drętwienia kończyn, zaburzenia pracy zmysłów, problemy z potencją, a także wahania nastroju, zaburzenia poznawcze, depresja. Skóra - bladożółty odcień skóry, bielactwo nabyte.

Jak uzupełnić niedobór witaminy B12?

Dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego i odpowiednia suplementacja pod okiem specjalisty są w stanie zapobiec niedoborom B12.

Pamiętaj! Dobra kondycja układu krwionośnego, nerwowego i pokarmowego w dużej mierze zależy od prawidłowego poziomu witaminy B12 w organizmie.

Sprawdź też nasz wpis, czy można przedawkować witaminę C?

Polecane

pixelpixel