Co ma najwięcej witaminy C?
Bez dwóch zdań - najwięcej witaminy C mają świeże owoce i warzywa. Ale zacznijmy od początku - co wiemy o witaminie c?
Witamina C to jedna z lepiej poznanych witamin, o której istnieniu przypominamy sobie najczęściej w sezonie przeziębień i grypy. Sięgamy wówczas po cytrusy lub włączamy suplementację i oczekujemy rychłego powrotu do zdrowia. Niestety większość z nas błędnie uznaje ją za cudowne remedium do walki z chorobą podobnie jak cytryny za najlepsze źródło witaminy C. Nie znaczy to jednak, że witamina C jest nieskuteczna. Według doniesień naukowców C nie leczy, ale z pewnością pomaga zapobiegać infekcjom, a grupa, która odnosi największe korzyści przy profilaktycznym przyjmowaniu witaminy C to osoby aktywne fizycznie, uprawiające sport w niższych temperaturach. Liczne badania naukowe potwierdzają, że witaminy są substancjami niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu i witamina C nie jest tu wyjątkiem. Co ciekawe, jest jedną z ważniejszych substancji dla naszego organizmu. O podaż witaminy C musimy zadbać sami, ponieważ nasze ciało nie potrafi jej syntetyzować. Dla człowieka źródłem wspomnianej witaminy jest żywność i znajdziemy ją w wielu produktach, głównie świeżych owocach i warzywach.
Dlaczego witamina C jest ważna?
Zacznijmy od tego czym jest witamina C czy też kwas askorbinowy? Obie nazwy oznaczają ten sam organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi polihydroksylowych niezbędny do funkcjonowania żywych organizmów. Witamina C pełni w ludzkim organizmie szereg ważnych zadań. Jako silny antyoksydant chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które przyspieszają proces ich starzenia się i uszkadzają strukturę DNA. Dzięki temu, że witamina C pomaga zwiększać produkcję białych krwinek, jest wsparciem dla pracy układu immunologicznego. Jest też składnikiem niezbędnym do produkcji kolagenu, który odpowiada za uszczelnianie naczyń krwionośnych, elastyczność skóry, zdrowie kości i stawów. Obecność witaminy C wspomaga wchłanianie żelaza.
To także witamina, która korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy. Dorosły człowiek potrzebuje około 75-90 mg witaminy C na dobę. Zwiększonej podaży witaminy C wymagają kobiety w ciąży i matki karmiące oraz osoby palące papierosy. Dzieci w wieku 1-3 lat - 40 mg dziennie, 3-12 lat bez względu na płeć – 50 mg. Zapotrzebowanie na witaminę C wśród nastoletnich chłopców to 75 mg dziennie, a dziewczynek - 65 mg. Są to ilości, które bez problemu możemy organizmowi dostarczyć wraz z pożywieniem ( o ile oczywiście pamiętamy o zdrowej, zbilansowanej diecie, której świeże warzywa i owoce stanowią podstawę), ponieważ witamina C jest obecna w wielu produktach.
Objawami niedoboru witaminy C mogą być: osłabienie i zmęczenie, trudno gojące się rany, siniaki, większa podatność na infekcje, krwawienie z dziąseł, pogorszenie nastroju, bolące stawy.
Co ma najwięcej witaminy C?
Warzywa:
- natka pietruszki - 180-250 mg/100g produktu
- czerwona papryka 140-200 mg/100g u
- jarmuż - 120 mg/100g
- brokuły - 90-120 mg/100g
- kapusta - 60 mg/100g
Dobrym źródłem witaminy C są kiszonki np. kapusta kiszona - 600 mg/100 g.
Owoce:
- rokitnik - 200- 900 mg/100g
- owoce dzikiej róży - 250-1000 mg/100g
- czarna porzeczka - 150-300 mg/100g
- truskawki - 50-90 mg/100g
- maliny - 31 mg/100 g
- kiwi - 85 mg/100 g
- grejpfrut - 70 mg/100g
- cytryna - 40-60 mg/100g
Najbogatszym źródłem witaminy C są owoce aceroli (wiśnia z Barbados) 1500 - 3000 mg/100g, których wyciąg jest stosowany w produkcji suplementów z witaminą C naturalnego pochodzenia.
Z produktów odzwierzęcych źródłem witaminy C jest wątróbka (31 mg/100g - wołowa i 23 mg/100g - wieprzowa i drobiowa).
Należy podkreślić, że witamina C jest bardzo nietrwała i ulega rozpadowi pod wpływem wysokiej temperatury i tlenu, dlatego ważne jest, by spożywać świeże warzywa i owoce będące jej źródłem na surowo.
Aby uniknąć sezonowych infekcji i innych dolegliwości warto pamiętać, że zdrowy tryb życia to podstawa dobrego samopoczucia i zdrowia.