Gdzie naturalnie występuje L-arginina?

L-arginina została wyizolowana z kiełków łubinu już w 1886 roku, a w latach 30-tych XX wieku zostały opublikowane pierwsze wyniki badań dotyczące udziału argininy w cyklu mocznikowym. Kolejne badania w latach 50-70-tych XX wieku oraz współczesne testy potwierdziły o wiele szersze działanie argininy i uznały ją za jeden kluczowych związków zapewniających prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Szczególnie odkrycie jego roli w powstawaniu tlenku azotu w śródbłonku przyczyniło się do szerszego zainteresowania się tym związkiem. Chociaż arginina największą popularnością cieszy się wśród sportowców - jako aminokwas wzmacniający wytrzymałość treningową i przyspieszający rozrost masy mięśniowej, to jej działanie jest o wiele bardziej wszechstronne i nie obejmuje jedynie układu mięśniowego.
Czym jest L-arginina? Jakie działanie wykazuje?
Arginina to organiczny związek chemiczny należący do grupy aminokwasów zasadowych kodowanych przez DNA. Zaliczany zarówno do aminokwasów endogennych jak i egzogennych, ponieważ ludzki organizm potrafi sam ją wytwarzać z innych związków, ale dobrze ją przyswaja również z produktów naturalnych i spożywczych. Arginina w organizmie zamieniana jest w tlenek azotu, agmatynę oraz kwas glutaminowy, który może być prekursorem neuroprzekaźników GABA.
Arginina wykazuje korzystne działanie dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Uszczelnia naczynia krwionośne i poszerza ich światło. Zmniejsza lepkość krwi dzięki czemu minimalizuje ryzyko powstawania zakrzepów. Reguluje ciśnienie krwi. Przeciwdziała arytmii. Zapobiega chorobom serca. L-arginina jest niezbędna dla prawidłowej pracy wątroby. Poprawia wydolność psychofizyczną organizmu, wzmacnia układ immunologiczny. Bierze udział w syntezie i utrwalaniu hormonu wzrostu. Wykazuje korzystny wpływ na problemy z potencją i płodnością.
Arginina działa nie tylko wewnątrz organizmu, ale wykazuje skuteczne działanie zewnętrzne i jest częstym składnikiem kosmetyków o działaniu regenerującym, nawilżającym, łagodzącym. Poprawia ukrwienie skóry głowy i przeciwdziała łysieniu, pobudza syntezę kolagenu w skórze, który odpowiada za jej jędrność i elastyczność.
L-arginina w diecie
Zbilansowana dieta oraz prawidłowa synteza argininy w organizmie nie wymaga dodatkowej podaży tego aminokwasu w postaci suplementów. L-arginina występuje naturalnie w żywności, a jej najlepszym źródłem są: mięso, nasiona dyni i słonecznika, owoce morza, produkty pełnoziarniste, orzechy, soczewica, szpinak. Zawartość argininy w produktach jest różna, dla lepszej orientacji podajemy kilka przykładów.
Zawartość argininy w produktach żywnościowych - mg/100g produktu
- konina - 1619
- wołowina - 1309
- cielęcina - 1359
- indyk - 1208
- baranina – 1101
- wieprzowina – 1053
- kasza gryczana – 1719
- kasza jaglana - 496
- jaja – 768
- mleko – 107
Już bezpośrednio po uwolnieniu z białek, 50% argininy dostarczonej z pożywieniem trafia do krwi. Dzienne zapotrzebowanie dla osób dorosłych wynosi 5g argininy.
Niedobór argininy w organizmie niesie ze sobą wiele problemów zdrowotnych takich jak choroby serca, obniżenie masy mięśniowej, spadek libido, podatność na infekcje, trudność w gojeniu ran. Jednak nim sięgniemy po suplementację warto skorzystać z naturalnych źródeł argininy zawartych w pożywieniu. Suplementacji argininą nie rozpoczynamy na własną rękę, ale po konsultacji lekarskiej i wnikliwym zapoznaniu się z ulotką informacyjną dołączoną do produktu.
Zdrowy tryb życia, w tym zbilansowana dieta jest tym czynnikiem, który warunkuje nasze dobre samopoczucie i zdrowie i o to zadbajmy w pierwszej kolejności.
Z innego naszego artykułu dowiesz się także co zawiera witaminę D.